Puiet pastrav fantanel

Specii Pastrav

Păstrăvul Fantanel

Denumire stiintifica: Salvelinus Fontinalis
picture


Raspandire
Ca si pastravul curcubeu si fantanelul a fost adus in Europa in secolul trecut, mai precis in 1886, provenind din Canada, unde traieste in regiunea golfului Hudson; se gaseste insa si in numerosii afluenti ai fluviului Mississippi pe la izvoarele lor.


In tara noastra a fost intro¬dus pentru prima oara in 1908, gasindu-se in prezent intr-un numar mai mare in unii afluenti ai Tarcaului si in raul Putna. Mai traieste insa si intr-unul din afluentii Muresului, in paraiele Dumitreasa si Irisoara afluenti ai Somesului Rece , in paraul Beiu afluent al raului Nera , precum si in lacul Beiu. A fost descoperit si in lacul de acumulare al hidrocentralei de la Bicaz, semn ca traieste si in raurile ce se varsa in el.


Se hraneste cand temperatura apei are intre 10 si 19 grade C. In conditiile optime de temperatura si printr-o hranire permanenta, cu ratii calculate (furaje granulate de calitate foarte buna), in functie de greutatea lotului de pesti, pastravul curcubeu poate ajunge la greutate de 250-300 grame intr-o perioada de 11-13 luni, dupa care se poate livra.


Descriere

Fantanelul are un corp alungit, usor turtit lateral si acoperit cu solzi mici. Botul este obtuz, gura relativ lata. Inotatoarea dorsala se prezinta usor curbata, in apropierea caudalei se afla inotatoarea adipoasa, caracteristica familiei din care face parte.


Ca aspect exterior seamana cu pastravul indigen, deosebirile dintre cele doua specii manifestindu-se nu in forma, ci in coloritul lor. Pe spate, fintinelul are o culoare verde-maslinie, uneori brun-verzuie, fond pe care se disting dungi inguste, intortocheate neregulat, de culoare deschisa. Partile laterale sunt de un verde mai deschis, presarate des cu o puzderie de puncte rosii-portocalii sau de un rosu viu, tivite uneori cu un cerc albastrui deschis. Partea abdominala este deschisa, sidefie, batind inspre roz, iar pe inotatoarele pectorale, ventrale si anala, de culoare rosiatica, se vad doua dungi: una alba la margine si alta lipita de ea, de culoare neagra. Fintinelul este deci un peste cu colorit extrem de frumos si viu, inca si mai minunat in perioada reproducerii, cand pestii imbraca haine nuptiale. In aceasta perioada, culorile se accentueaza, irizeaza, capatand nuante pastelate uneori.

Dezvoltare

Fantanelul se dezvolta mai rapid decat pastravul indigen. In conditii prielnice, in riurile cu hrana imbelsugata, la varsta de 3 ani el poate atinge deja o lungime de 45 cm si o greutate de 600 g.


Puiet pastrav

Preturi Puiet

Puiet curcubeu 5g-7g:      70 RON/Kg
Puiet curcubeu 10g-15g:  45 RON/Kg
Puiet curcubeu 20g-50g:  35 RON/Kg
Icre păstrăv consum - 120 RON/Kg

Se asigura transport la cantitati mai mari de 500 Kg, pe distante de 300 Km pe sens - ce depaseste se va taxa cu 5 RON/Km

Preturile nu contin TVA

Despe Noi

Pastravaria Arcani

Situata in comuna Arcani, sat Sanatesti, Pastravaria Arcani este plasata pe o insula a raului Jales, de unde se alimenteaza. Pastravaria Arcani are in dotare o casa de incubatie (2.500.000 icre) si o suprafata de luciu de apa de 8000 mp si o productie de pastravi de consum de 100t anual.

Produse si Servicii

Pastravaria Arcani produce puiet de pastrav indigen (Salmo trutta fario) pentru popularea raurilor de munte din teritoriu si zonele invecinate; de asemenea puiet pastrav fantanel (Salvelinus Fontinalis) si puiet pastrav curcubeu (Salmo irideus shastra) pentru popularea pastravariilor atat din judetul Gorj cat si a fermelor piscicole din alte judete.