Puiet pastrav indigen

Specii Pastrav

Păstrăvul indigen

Denumire stiintifica: Salmo trutta fario
picture


Pastravul indigen isi are habitatul in special in regiunile montane, in lacurile alpine si paraiele de munte cu apa limpede si rece (temperatura sub 15 grade Celsius). Apa puternic oxigenata reprezinta o conditie de baza, pentru supravietuirea acestuia, fapt pentru care il putem regasi si in zonele submontane unde apa indeplineste acest factor.


Mai tot timpul sta ascuns sub stanci, pietre sau in apropierea zonelor umbrite. Trasaturile acestuia sunt determinate de prezenta unui corp puternic, plin, sub forma de fus, avand botul scurt si gura mare, la nivelul careia remarcam dinti marunti si foarte ascutiti.


Deoarece acesta face parte din familia Salmonidae, putem remarca, in apropierea inotatoarei cadale, la nivel dorsal, o inotatoare mica, neteda, ce poarta numele de inotatoare adipoasa. Corpul acestuia prezinta solzi mici si numerosi. Majoritatea indivizilor au lungimea de 20-40 cm si cantaresc intre 0,2 si 4 kg, in mod exceptional cantarind chiar si 10-12 kg.


Coloratie

Putem recarca faptul ca, in functie de temperatura apei, varsta, mediu si sex, coloritul pastravului indigen difera de la individ la individ. Spatele prezinta un colorit cafeniu-cenusiu cu diverse irizatii de nuante verzui-albastrui, flancurile galbui si abdomenul alb-galbui. La nivelul partii dorsale, flancuri si aripioara dorsala, remarcam prezenta unor pete aproape rotunde de culoare neagra si rosie. In ceea ce priveste coloratie putem remarca faptul ca, in perioada de reproducere, culorile acestuia devin mult mai intense, mai aprinse, vii.


Localizare
La nivelul Romaniei, pastravul indigen este regasit in lacuri de munte (Lacul Bucura, Rosu, Zanoaga), pe cursul superior al unor rauri ( Bistrita, Timis, Somes, Lotru, Siret) si mai ales pe majoritatea paraielor care se varsa in acestea.


Hrana
Se hraneste cu larve ale unor insecte, insecte, crustacei, musculite, pestisori si chiar cu propriile progenituri.


Reproducere
picture Perioada reproducerii incepe odata cu racirea apei, intervalul octombrie-ianuare, femelele migrand inspre izvoarele paraielor, urmand sa depuna icrele pe pietre, pe vegetatia acvatica sau chiar pe crengile cazute in apa.

Comportament
picture Datorita faptului ca acesta prefera apele reci, limpezi, repezi si bine oxigenate, isi petrece majoritatea zilei in locuri ce-i asigura adapost si siguranta, langa stanci, radacini de copaci, bolovani, bulboane, intranduri sapate de apa in maluri si pe langa malurile umbrite.

Este caracterizat ca fiind un peste foarte lacom, foarte bun inotator dar si precaut, prudent, acesta parasind adapostul numai pentru a se hrani, deplasandu-se spre zone de panda si vanatoare. Deseori putem observa cum se poate repezi chiar si dupa insectele ce zboara in apropierea suprafetei apei, realizand salturi spectaculoase.


Puiet pastrav

Preturi Puiet

Puiet curcubeu 5g-7g:      70 RON/Kg
Puiet curcubeu 10g-15g:  45 RON/Kg
Puiet curcubeu 20g-50g:  35 RON/Kg
Icre păstrăv consum - 120 RON/Kg

Se asigura transport la cantitati mai mari de 500 Kg, pe distante de 300 Km pe sens - ce depaseste se va taxa cu 5 RON/Km

Preturile nu contin TVA

Despe Noi

Pastravaria Arcani

Situata in comuna Arcani, sat Sanatesti, Pastravaria Arcani este plasata pe o insula a raului Jales, de unde se alimenteaza. Pastravaria Arcani are in dotare o casa de incubatie (2.500.000 icre) si o suprafata de luciu de apa de 8000 mp si o productie de pastravi de consum de 100t anual.

Produse si Servicii

Pastravaria Arcani produce puiet de pastrav indigen (Salmo trutta fario) pentru popularea raurilor de munte din teritoriu si zonele invecinate; de asemenea puiet pastrav fantanel (Salvelinus Fontinalis) si puiet pastrav curcubeu (Salmo irideus shastra) pentru popularea pastravariilor atat din judetul Gorj cat si a fermelor piscicole din alte judete.